Изчезването на Слънцето в части от Мексико, Съединените щати и Канада на 8 април прикова погледите на целия свят в небето за около 4 минути. То се превърна в отлична възможност за разгръщането на всевъзможни теории на конспирацията.

НАСА ще причини масова психоза по време на затъмнението: Невярно

Едно от най-масово разпространяваните неверни твърдения в социалните мрежи беше, че НАСА ще изстреля три ракети по време на слънчевото затъмнение, което било „ритуал, причиняващ масова психоза“.

„Проектът на НАСА се нарича Atmospheric Perturbations Around the Eclipse Path (или АПЕЛ), което всъщност е името на египетско божество-змия, изяждащо Слънцето и въплъщаващо хаоса.

Апекс, или още Апофис, откъдето идва думата Апофения. По ирония на съдбата Апофения е името, дадено на началните етапи на шизофренията“, обясняват от Космическата агенция на САЩ.

Обяснението на НАСА гласи: „Ракетите за сондиране на атмосферните смущения около пътеката на затъмнението с акроним АПЕП ще бъдат изстреляни във Вирджиния, за да проучат смущенията в йоносферата, създадени, когато Луната скрива Слънцето“.

Какви са реалните факти?

Йоносферата е слой от земната атмосфера, която отразява и пречупва радиосигналите и влияе на сателитните комуникации. Според НАСА по-доброто ѝ познаване ще помогне за безпроблемното им протичане. Такива ракети бяха изстреляни по време на слънчевото затъмнение и през октомври миналата година.

От НАСА твърдят още, че акронимът на мисията е избран заради името на змийско божество от древноегипетската митология. Според легендата Апеп преследвал бога на слънцето Ра и почти го погълнал, което довело до затъмнение.

Затъмнението: Безопасно ли е, или не?

В дните преди затъмнението експерти предупредиха да се пазим от онлайн съдържание, генерирано от изкуствен интелект (АI). Появиха се статии, които изглеждат създадени именно от AI.

В публикация със заглавие „Защо не трябва да излизаме по време на затъмнение?“ се посочва, че „гледането директно към Слънцето по време на затъмнение, дори за кратък период от време, може да доведе до сериозно увреждане на очите, включително трайна загуба на зрението“.

Това е вярно за частичното слънчево затъмнение, но не и за целия период на пълно слънчево затъмнение, твърдят учени.

Още преди появата на изкуствения интелект - през 1999 г., е имало подобни неверни внушения. Тогава у нас беше наблюдавано пълно слънчево затъмнение и много хора са били изплашени заради дезинформацията.

„Стигна се до там, че вместо да видят нещо, което повечето хора биха видели един път в живота си, те не видяха пълното затъмнение, когато небето потъмнява все едно е нощ. Аз бях до един плаж в Североизточна България – там минаваше пълната фаза.

И действително хората се изпокриха, когато настъпи пълната фаза, вместо да я гледат. Те влязоха вътре – скриха се във всевъзможни помещения, навеси и т.н.

Имаше и комични ситуации, при които лодки, които бяха извадени на брега, на пясъка, бяха обърнати обратно, за да се скрият хора под тях“, разказва Пенчо Маркишки от Института по астрономия с НАО към БАН.

Чакат ни 3-5 дни тъмнина: Невярно

И още неистини. Според видеа във Фейсбук и ТикТок ни чака от 3 до 5 дни тъмнина заради слънчевото затъмнение.

Това, разбира се, не се случи. Нещо повече, някои места в Северна и Централна Америка преживяха само частично слънчево затъмнение, което не доведе до значителна тъмнина.

„Затъмнението се случва тогава, когато Луната застане между Земята и Слънцето. Така че Луната пресича между Земята и Слънцето“, се казва в коментар по темата на д-р Николийн Виал, учен в НАСА.

Точното време на затъмненията и местоположението се определят от изчисленията на скоростите, позициите и движенията на Слънцето, Луната и Земята в триизмерното пространство, според НАСА.

Преди години учените откриха, че затъмненията се случват по предсказуеми модели, известни като „Цикъл на Сарос“, а подобренията в изчислителната техника и технологиите направиха прогнозите още по-точни, твърдят учените от комическата агенция.

ЦЕРН отваря портал по време на затъмнението: Невярно

Друго невярно твърдение замеси в конспирации Европейската организация за ядрени изследвания – ЦЕРН. Във Фейсбук мъж разказва за посещението си в организацията: „Отварят ЦЕРН в координация със затъмнението, за да отворят портал“.

Какви са реалните факти?

Всъщност колайдерът на ЦЕРН започна да работи през март – месец преди затъмнението, и технологията, използвана от организацията, не е достатъчно силна, за да отвори портал или черна дупка.

Конспиратори: ЦЕРН ще призове демон по време на слънчевото затъмнение

ЦЕРН използва своя голям адронен колайдер за изследване на материята и е отговорен за намирането на частицата Хигс бозон или т.нар. Божия частица. Учените казват още, че находката помага да се обясни теорията за Големия взрив и как се е формирала Вселената. Но връзка между мисията на ЦЕРН и затъмнението категорично няма.

„Това си е хумор за мен, затъмнението мина и замина и никакъв портал не видяхме отворен“, коментира още Пенчо Маркишки от Института по астрономия с НАО към БАН.

Теорията за Birdman

Дни преди затъмнението в Мексико се разпространяваше и твърдение, че в небето е бил забелязан Birdman (човек птица). В социалните мрежи се споделяше черно-бяла снимка на летяща фигура с човешка форма и птичи крила. Според легендите Birdman е същество, което известява нещастия и природни бедствия.

Какви са реалните факти?

Подобни снимки са в онлайн пространството поне от ноември 2016 г. Според Кевин Макгоуън, биолог и инструктор в Академията за птици към университета „Корнел“, такова крилато същество няма как да съществува.

„Човек птица не може да съществува. Полетът е нещо много трудно за постигане и има причини птиците да изглеждат като птици, а не като хора. Ако това беше човек, тези крила щяха да са твърде малки, за да го задържат във въздуха", обяснява Кевин Макгоуън.

Фалшиви новини и за Илон Мъск

Онлайн пространството беше наводнено и с видеоклипове с милиардера Илон Мъск, генерирани от изкуствен интелект, като част от криптоизмамите. Схемата е проста - гласът на Мъск се генерира с помощта на AI.

Не се хващайте! Мрежата се напълни със затъмнения менте ВИДЕО

Той предлага на публиката възможност за инвестиции в криптовалута, водеща до удвояването им. Има и вграден QR код с послание „Затъмнението на 2024 г. – Променете живота си“.

Далеч от теориите на конспирации и дезинформацията астронавтите на Международната космическа станция наблюдаваха затъмнението по необичаен начин – обърнати не към Слънцето, а към Земята. А НАСА разпространи снимки, които показват уникалната гледка, на която са станали свидетели.

Източник: bTV

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук