Осем министри на транспорта в Европа изпратиха до Европейската комисия (ЕК) писмо с искане за спиране на пакета „Мобилност“ заради кризата с COVID-19. Сред тях е и българският ресорен Росен Желязков, уточнява в. Труд.


Да се случи това настояват и колегите му от Унгария, Литва, Полша, Кипър, Латвия, Малта и Румъния.

Министрите са категорични, че последиците от пандемията заедно с разпоредбите по пакета ще доведат до фалити много европейски транспортни фирми. И подчертават, че малките и средни предприятия ще са сред най-засегнатите.

Сред изискванията в пакета, които най-много притесняват транспортния бранш, е условието водачите на тежкотоварните камиони да се завръщат в страната, от която тръгват на всеки 8 седмици, за да карат дългата си почивка.

Или да пътуват с превозните си средства обратното до страната по установяване на транспортното предприятие. Министрите припомнят, че това в момент на блокиране и затваряне на граници в цяла Европа е трудно осъществимо.

Транспортните министри посочват в писмото си, че отпадането на забраната за ползване на нормалната седмична почивка в превозното средство, ще помогне за постигането на по-ефективна социална дистанция между водачите.