Фигурата на президента Барак Обама от известно време заема много място в американското публично пространство и тази тенденция представлява опасност за цялата политическа система на САЩ, счита коментаторът на National Review Кевин Уилямсон.
Според журналиста, името на сегашния президент твърде често се споменава в медиите без достатъчно основания. На него се отделя твърде много време, а хората, които действително заслужават обществено внимание, остават незабелязани. „Всичко, което засяга президента, веднага придобива президентски статут” – пише Уилямсон.
 
Журналистът сочи пример с неотдавнашни статии в американски медии за „последното Рождество на Обама”. Уилямсон напомня, че на този празник гражданите на Америка следва изобщо да не мислят за шефа на Белия дом, иначе ще се окаже, че „всеки ден ще стане ден на президента”.
 
Авторът счита, че „институцията на президентството в САЩ се изроди в култ на държавния глава” и подобен завой на събитията не предвещава нищо добро. Той е убеден, че още бащите-основатели се постарали да предпазят Америка от неоправдано усилване на отделни фигури. Общият упадък на морала и неспособността на американците да задават въпроси на своята власт подготвиха почвата за сегашния „култ към личността”, пише той.
 
„Аз се боя, че от граждани ние се превръщаме във васали, водени от своите емоции, преди всичко от страх и жажда за забогатяване” – обобщава Уилямсон и отбелязва, че такива промени в мисленето на американците ще имат сериозни последствия за бъдещето на САЩ.
 
Превод и редакция: БЛИЦ