Командването на НАТО подготвя мерки за реакция при ново настъпление на коронавируса SARS-CoV-2, съобщава в. "Welt am Sonntag".

"НАТО се подготвя за вероятна втора вълна на коронавируса", заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг в интервю за вестника.
По думите му, целта е да има готовност за координирани действия.

"Необходимо е да координираме планирането си така, че да можем още по-добре и по-бързо да помагаме на страните-членки на НАТО и партньорските държави, които са тясно свързани с Алианса", коментира той.

Столтенберг уточнява, че НАТО планира "да подготви достатъчно ресурси за транспортиране на медицински материали и да създаде складове за бърз достъп до медицинско оборудване".

В най-близко време подготовката на плана ще бъде завършена, а в средата на юни той ще бъде представен на виртуално съвещание на министрите на отбраната от алианса.

От началото на пандемията до средата на месец май силите на НАТО са осъществили над 100 операции в подкрепа на страните-членки на алианса и неговите партньори, пише "Welt am Sonntag". Става дума за спешно транспортиране на медици, на пациенти, на полеви болници и медицински материали.