На една от най-престижните научно-изследователски организации в Европа се наложи да се извинява на читателите на своето списание "Max Planck Research".
Причината е корицата на един от специалните броеве на изданието, на която по грешка беше публикувано калиграфско съобщение на китайски език за услугите, предлагани в квартала на червените фенери в Хонг Конг.
Издателите бързо подмениха корицата, която рекламираше „горещи, млади домакини” от Далечния изток, на онлайн версията и на изданието на английски език, но не успяха да направят това с германското издание, което беше разнесено на абонатите в оригиналния си вид. В своето извинение към читателите организацията, който носи името на германския физик Макс Планк, създател на квантовата теория, обяснява, че китайският текст е "избран за корицата от редакторите, за да илюстрира сивмолично фокуса на списанието върху Китай". Калиграфското изображение предварително е било прегледано и одобрено от специалист по китайски йероглифи, който намерил, че "са описани класически китайски знаци с непротиворечив характер". /TechNews