Критикът на Кремъл Алексей Навални поиска днес от Русия да предаде дрехите, с които е бил облечен, когато е изпаднал в кома миналия месец и обвини Москва в укриване на важни улики по разследването на неговия случай.
 

Руският опозиционер каза, че дрехите му са били отнети преди да бъде прехвърлен със самолет за лечение в Германия от болница в сибирския град Омск, където бе настанен, след като се почувствал зле по време на вътрешен полет от Томск за Москва.
 
Германия твърди, че тестове в три държави са показали, че опозиционерът е бил отровен с нервнотоксичен агент от типа на "Новичок", а Западът поиска обяснения от Русия по случая.

Москва заяви, че все още не е видяла доказателства за извършено престъпление и отказа да образува разследване. Кремъл заявява, че няма нищо общо със случая.
 
"Преди да разрешат да бъда прехвърлен в Германия, те ми взеха дрехите и ме изпратиха напълно гол", написа на сайта си Навални. "Предвид, че веществото "Новичок" бе открито по тялото ми, а пренасянето чрез допир е много вероятно, дрехите ми са много важна улика", допълни той.
 
"Настоявам дрехите ми да бъдат внимателно опаковани в найлонов плик и да ми бъдат върнати", каза Навални.
 
Русия заяви, че се нуждае от повече доказателства, за да започне официално криминално разследване по случая с Навални и поиска от Германия да й предаде данни от медицинските му изследвания, за да може да се запознае с тях. Вместо това Русия започна предварително разследване на случая.
 
"Трийсетте дни от предварителното разследване бяха използвани за укриване на тези важни улики", каза Навални.
 
В отделен пост в "Инстаграм" Навални качи своя снимка как седи на балкона със съпругата си Юлия и държи напитка.

Иван Жданов, член на екипа на Навални, каза, че руската транспортна полиция е привикала говорителката на опозиционера, както и някои други членове от неговия екип за разпит като част от предварителното разследване.

Жданов заяви, че те няма да се явят в полицията, след като, така или иначе, 30-дневният срок през който трябва да се вземе решение за започване на официално разследване, вече е изтекъл.
 
Руската транспортна полиция съобщи днес, че нейни служители са разпитали близо 200 души в рамките на предварително разследване на случая с предполагаемото отравяне на Навални, и това разследване все още продължава.
 
Русия все още не е започнала официално разследване по случая, въпреки че лабораторни тестове в Германия, Франция и Швеция показаха, че опозиционерът е бил отровен със създаденото през 70-те години от СССР нервнотоксично вещество от групата "Новичок".
 
Траспортната полиция заяви също, че е изпратила запитвания до Германия, Франция и Швеция за юридическа помощ по случая.