България е в режим на всеобща самоизолация. Интересно ще е да разберем как действат ограничителните мерки в другите страни.
Може да се разгледа, например, гръцкият вариант. Ако ви е позволено да отидете на работа, то тогава ви се предостави специален документ. В останалите случаи - на помощ идва мобилният телефон.

За да излезете от дома си, трябва да се изпрати SMS на специален номер. Име, фамилия, вашият адрес. Също така трябва да се постави цифра, която означава една от причините да сте на улицата.

Причините са общо шест - аптека, магазин, банка, спешна помощ за роднина, погребения и спорт (в Гърция се позволява да се правят упражнения на улицата). В отговор получавате разрешителен SMS. И ако полицай ви срещне на улицата, трябва да му го покажете. Ако нямате SMS, тогава глобата е 150 евро.

В Белгия също почти всичко е затворено. Може да се излиза при необходимост и то в радиуса на квартала. Наличен е строг полицейски контрол. Работата е там, че всяка, дори временна местна идентификационна карта е снабдена с чип, в Белгия има институция за регистрациите.

Всеки полицай има устройство за четене на кодове, така че ако сте спрени за проверка, всички веднага ще разберат къде живеете и защо сте напуснали дома си.

В съседна Франция всичко е приблизително същото. Само чипове не присъстват там, така че всеки, който напусне дома си, трябва да попълни лист с домашния си адрес, целта на излизането и описание на маршрута.

В Полша е разработено интересно приложение за смартфони, но там то се използва за контрол на онези, които са в карантина и на които е забранено да излизат от дома си. По всяко време може да дойде заявка за селфи. Прави се селфи и се изпраща.

Вашата снимка ще съдържа точните координати и време, това е и доказателство, че не излизате. Ако потребителят не изпрати селфи в рамките на 20 минути, информацията се изпраща до полицията.

По принцип по целия свят използват и китайския опит с QR кодове. Всеки се регистрира в приложение и получава QR код. Когато отидете някъде, ако цветът е зелен, значи всичко е наред.

Жълтото е препоръка да се върнете у дома и да останете там, тоест сте отишли ​​далеч или сте се приближили до човек, за който има съмнение за коронавирус.

Червен цвят - забранено е да излизате от дома, в строга карантина сте, ако напуснете, то служителите на реда ще ви издирват.

Превод и редакция: БЛИЦ