Високопоставеният американски генерал Марк Мили ще се оттегли след като прекара четири години начело на въоръжените сили на САЩ, като през това време постигна успехи, като ликвидирането на ръководителя на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади и помощта за Украйна в борбата ѝ срещу руската инвазия, предаде Ройтерс.

В наследството му обаче е и хаотичното изтегляне от Афганистан, както и трудните отношения с бившия президент Доналд Тръмп.

Мили ще предаде командването на ръководителя на ВВС на САЩ генерал Чарлз Браун, който ще стане само вторият чернокож офицер след Колин Пауъл преди две десетилетия, назначен за началник на американската отбрана.

Мили пое командването през 2019 г., след като бе номиниран от Тръмп, но скоро след това му се наложи да балансира необходимостта да поддържа отношения с бившия президент, без да изглежда, че се заиграва с политиката.

Газ и куршуми

През 2020 г. той публично се извини, че се е присъединил към Тръмп, когато бившият президент се разходи от Белия дом до близка църква за фотосесия, след като властите бяха разчистили от пътя му протестиращи със сълзотворен газ и гумени куршуми.

Миналата сряда Мили каза, че ще предприеме мерки, за да защити семейството си, след като Тръмп намекна, че той е влязъл в сговор с Китай и някога подобно действие би заслужило смъртно наказание.

Браун се описва като интроверт и неговото публично лице контрастира рязко с общителния и словоохотлив Мили. След като Браун, който е бивш пилот на изтребител, поеме командването, за първи път в историята на Пентагона на двата най-висши поста във ведомството ще има чернокожи американци – важна стъпка за институцията, в която има разнообразие сред по-низшите чинове, но ръководителите са основно бели мъже.

Назначеният от президента на САЩ Джо Байдън Лойд Остин стана първият чернокож министър на отбраната на страната, което е и най-високопоставеният цивилен пост в Пентагона.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук