Неофициалният рейтинг на руснаците подмазвачи за 2008 г. оглавяват губернаторът на Санкт Петербург Валентина Матвиенко и режисьорът Никита Михалков. Засега това са междинни резултати. Интернет гласуването за най-ласкателните изречения за президента Дмитрий Медведев и за премиера Владимир Путин на сайта на списание “Комерсант Власт” продължава.
Newsru припомня, че през миналата година “Власт” публикува списък на най-ласкателните изречения. Тогава ставаше дума за хвалби само на Путин. Водещият подмазвач за 2007 г. стана председателят на Централната избирателна комисия Владимир Чуров с риторичния въпрос “Нима Путин може да не бъде прав?”. Интересното е, че и сега в първата десетка на най-удачните комплименти влизат само изречения за Путин.
10-те най-добри ласкатели за 2008 г. – предварителни резултати

1. “Вашият демократизъм няма предел!”, 14,57 %, губернаторът на Санкт Петербург Валентина Матвиенко на 7 октомври на празнуването рождения ден на Путин.
2. “Благодаря на Бога за Путин и уважавам Елцин за две неща, които той направи през живота си. Първото, че сложи партийната си книжка на масата. Второто, че доведе Путин на власт”, 10,63 %, кинорежисьорът Никита Михалков на 25 ноември на пресконференция.
3. “Владимир Владимирович! Много е хубаво, че сте се родили!”, 8,48 %, писателят Даниил Гранин на 7 октомври на празнуването рождения ден на Путин.
4. “След победата на руския национален отбор на световното първенство по хокей руската държава е в правото си да попита западните колеги: “Нима още не сте разбрали, че Путин правеше всичко правилно?”, депутатът в Държавната Дума Сергей Марков на 19 май в интервю за “Росбалт”.
5. “Ако попитате нашата опозиция : защо не ви харесват Путин и Медведев, те ще отговорят примерно следното: “И единият, и другият са от злато, това е истина. Но това злато е малко”, член на бюрото на висшия съвет на ”Единна Русия” Олег Морозов на 30 юни в интервю за списание “Итоги”.
6. “С какво внимание, с какво уважение слушахме съветите на Владимир Владимирович Путин!”, кметът на Екатеринбург Аркадий Чернецки на 3 февруари на митинг в подкрепа на Медведев.
7. “Във вас виждаме човек, който е системообразуващо явление сам по себе си”, ректорът на Санкт-Петербургския хуманитарен университет на профсъюзите Александър Запесоцки на 7 октомври на празнуването рождения ден на Путин.
8. “Путин е гигант!”, председателят на съвета на директорите на АФК “Система” Владимир Евтушенков на 2 октомври в интервю за “Ведомости”.
9. “Животът и делото на Владимир Путин особено ярко потвърждават старата истина, изразено в пословицата ”Не мястото краси човека”. Където и да работи той, независимо от нивото на длъжността, независимо от това дали заема публичен пост, неговият талант, енергия и целеустременост винаги са водели към успех”, председателят на Съвета на федерацията Сергей Миронов на 7 октомври на празнуването рождения ден на Путин.
10. “Президентът Путин винаги е предизвиквал у мен уважение и възхищение... Народът става по-добър, това е показател за путиновата политика”, помощник прокурорът на Липецка област Светлана Семьонова на 7 май в интервю за “Липецкая газета”. /БЛИЦ