Идеалният край на войната би бил прекратяване на руската агресия по решение на политическото ръководство на страната с възстановяване на териториалната цялост на Украйна, но сега не изглежда, че подобно разрешаване на ситуацията е възможно. Това мнение изказа пред Сената председателят на комитета на Обединените началник-щабове на САЩ генерал Марк Мили, пише УНИАН. 

„Каква победа си представям? Предполагам, че победа ще бъде запазването на Украйна като свободна и независима държава, каквато е от 1991 г., с възстановена териториална цялост. Ще бъде много трудно. Ще бъде дълга работа", каза Мили.

„Но предстои сериозна битка на югоизток, в района на Донецк, където руснаците възнамеряват да струпат сила и да продължат настъплението. Следователно въпросът как ще завърши това е открит.

В идеалния случай Путин ще вземе решение за прекратяване на огъня... и тогава ще последва някаква дипломатическа намеса. В момента обаче това не се вижда на хоризонта, на най-близкия хоризонт “, добави той.

„Украйна ефективно използва сухопътни мини в конфликта с Русия, принуждавайки руските бронирани машини да влизат в зони, в които са уязвими за атаки с доставени от САЩ противотанкови оръжия“, заяви още председателят на Съвета на началник щабовете на въоръжените сили на САЩ.

"Това е една от причините, поради които виждате колона след колона унищожена руска техника. Следователно противотанковите или противопехотните мини са много ефективни", каза Мили.

Той посочи, че Украйна е получила около 25 000 системи за противовъздушна отбрана от САЩ и техните съюзници, а това й е помогнало да попречи на Русия да установи въздушно превъзходство, което би съдействало за настъплението на руските сили по суша.

По думите му САЩ и техните съюзници са доставили на Украйна и 60 000 противотанкови системи.

Ден по-рано в Камарата на представителите Мили каза, че руската инвазия в Украйна е създала „опасен исторически повратен момент“. Войната, според него, ще продължи с години.

"Мисля, че този конфликт ще бъде много продължителен. Също така смятам, че продължителността му ще се измерва поне с години. Не знам дали можем да мислим за десетилетие, но поне за няколко години със сигурност", каза Мили по време на изслушване за бюджета.