В Чечения, най-възрастният жител на Русия, Коку Истанбулова, приема поздравления за 129-ия си рожден ден. Пенсионният фонд на Русия преди известно време я призна за най-старият си клиент.
Дълголетницата живее в чеченското село Братское. Самата Коку Истанбулова не си спомня точно датата на раждането си, а в паспорта е указана само 1889 г.. Въпреки това, поздравленията за рождения си ден, възрастната жена винаги приема в началото на юни.

По време на своя живот жената е преживявала три революции, гражданска война и две световни войни, както и депортирането на чеченците в Казахстан. Там Истанбулова губи две от децата си, а третата й дъщеря умира през 2013 г., съобщават световните издания. Дълголетницата е подпомагана от шестима внуци и 16 правнуци.

По отношение на здравето, Коку не се оплаква, само зрението й вече не е толкова добро, както и понякога има високо кръвно налягане..

Бабата е сигурна, че да доживее до тази дълбока старост й е помогнало трудолюбието, на което била научена от родителите си.

Превод и редакция: БЛИЦ