Отново скандал със сигурността ни в най-голямата социална мрежа. Личните съобщения на милиони потребители са били пуснати публично във Facebook. Това е продължило цяла седмица.

От компанията обясниха случилото се като „грешка”.

Ако получите ето такова съобщение от администраторите на Facebook, това означава, че между 18 и 27 май вашите лични постове в мрежата не са били въобще лични, а достояние на всички.

От мрежата признават, че „грешката” е засегнала 14 милиона души. Няма точно географско разпределение на тези хора. Което означава, че дефектът може да е засегнал хора от цял свят.

Подобни случаи драстично сриват доверието в социалните мрежи. Спадът, който виждаме, е непосредствено след скандала с „Кеймбдридж Аналитика”.

Митко е с богат опит в социалните мрежи. Отдавна е свикнал с основните правила на живота онлайн.

„Каквото и да споделя, аз преценявам дали информацията трябва да стигне до много хора. Каквото и да постна, то няма да излезе там, където не искам”, заявява Димитър Димитров.

Техническата грешка на Facebook направи точно това. Постовете на милиони хора станаха публично достояние. Дори и онези, които са предназначени за ограничен кръг от аудиторията.

„Хората казват: „Ако не можеш да плуваш, не влизай на дълбоко!”, заявява още Димитър.

Същият съвет дават и експертите в социалните мрежи.

„Ако не искаш никой да знае за теб нещо, просто не присъстваш в интернет”, заявява Ален Попович.

Рискът от пробив в сигурността винаги съществува. С развитието на технологиите той дори се увеличава. Паралелно расте и недоверието в потребителите.

Спадането на доверието във Facebook не означава, че потребителите се отказват да ползват мрежата. Хората вече знаят, че Facebook не е онзи „спасител” и „борец” за свободата на словото.

След като от Facebook се извиниха за техническия проблем, всеки засегнат потребител се пренасочва към портал, където може да прегледа онези свои постове, изтекли в публичното пространство.