Планинска коза уби мечка гризли близо до Фийлд в Британска Колумбия, Канада. Това съобщава The Guardian.

Останките от женска мечка с тегло 70 килограма бяха открити от турист близо до пътеката Бърджис близо до село Фийлд в канадската провинция Британска Колумбия. В същия ден трупът на животното е евакуиран с хеликоптер от опасения, че може да привлече други хищници.

Parks Canada съобщи, че скорошната аутопсия на починалото животно предполага, че коза го е убила. Рогата на животното пронизали подмишниците и шията на мечката, за която се смята, че е нападнала планинската коза.

„Когато мечките гризли нападат, те се стремят към главата, задната част на шията и раменете на плячката си. По правило атаката се случва отгоре. Естествената реакция на планинската коза е да се защити с острите си рога“, обясни екологът от Parks Canada Дейвид Ласкин. Той подчерта, че гризли често ловуват планински кози, но за първи път се натъква на веществени доказателства за смъртта на мечката.

Планинските кози могат да тежат до 125 килограма. Техните рога могат да бъдат дълги до 30 сантиметра. Тези животни рядко се спускат от планините, но понякога пътищата им могат да се пресичат с местообитания на гризли, което често завършва със смъртта на кози.