Съоснователят на студио "Пиксар" и творчески директор на "Уолт Дисни анимейшън стюдиос" Джон Ласитър ще напусне поста си в края на годината, след като миналата година беше обвинен в сексуални посегателства, предадоха световните информационни агенции.

От "Дисни" съобщават, че до края на 2018 г. Ласитър - живата легенда на съвременната анимация, ще работи като консултант, преди окончателно да преустанови функциите си в компанията.

През ноември миналата година Джон Ласитър си взе 6-месечен отпуск, след като срещу него бяха отправени няколко обвинения в сексуално домогване. Ласитър тогава поднесе извиненията си на служителките, които са станали обект на непочтително отношение от негова страна.

"Изминалите шест месеца ме накараха да преосмисля живота, кариерата и приоритетите си. Оставайки верен на изкуството на анимацията и вдъхновен от творческия талант на "Пиксар" и "Дисни", реших, че краят на тази година е подходящ момент да насоча вниманието си към нови креативни предизвикателства", се посочва в изявлението, направено от 61-годишния Джон Ласитър.