Остри думи изрече скандалният президент на Филипините Родриго Дутерте по адрес на експерт по човешките права на ООН. Държавният глава каза на Диего Гарсия-Саян „да върви в ада“ и отправи предупреждение относно външната намеса във вътрешните работи на страната, съобщава „Ройтерс“.
 

Върховният съд на Филипините гласува миналия месец за отстраняването на върховния съдия Мария Лурдес Серено, която беше наречена „враг“ от президента. Причината е, че тя гласува срещу спорни предложения на правителството.
 
Отстраняването ѝ е „смразяващо предупреждение“ към останалите върховни съдии и членове на съдебната система, заяви специалният докладчик по независимостта на съдиите и адвокатите на ООН Диего Гарсия-Саян в петък.
 
„Кажете му да не се меси в работите на моята страна. Може да върви в ада“, заяви президентът Дутерте на пресконференция в събота вечерта преди да замине на посещение в Южна Корея.
 
Безцеремонният филипински държавен глава е известен със своята яростна съпротива срещу международния натиск и тежките си думи срещу своите критици.
 
Той влезе в новините преди време със свое пиперливо изказване срещу бившия американски президент Барак Обама и друг специален представител на ООН – Агнес Каламард, които критикуваха методите му за борба с наркоразпространението в страната.
 
Президентът на Филипините попадна във фокуса на световните медии заради безпрецедентната война, която поведе срещу търговията с дрога в страната. Хиляди хора бяха екзекутирани, а правозащитни организации го обявиха в масови убийства. Въпреки това Дутерте продължава безмилостното настъпление срещу дрогата, а преди време дори заяви, че ако синът му се занимава с наркотици, и той трябва да умре.

Превод и редакция: БЛИЦ