Японски изследователи са монтирали високоговорител върху високоскоростен влак, който издава звуци, наподобяващи лаене на куче и рев на елен, за да предотвратят катастрофите с диви животни по железопътните линии, предаде Би Би Си.

Според японския всекидневник "Асаши Шимбун", комбинацията от звуци, създадена, за да прогонва елените от железопътните релси, е намалила трагичните инциденти с над 40%.

Служители на японския Институт за технически изследвания на железниците (RTRI) обявиха, че трисекунден рев на елен привлича вниманието на животните, докато 20 секунди кучешки лай са достатъчни, за да ги прогонят.

Изследователите твърдят, че са провели тестове през нощта, когато елените обикновено се събират около железопътните линии, които са показали, че новата система води до намаляване наполовина на броя на дивите животни, които приближават релсите.

Ако от института докажат ефективността на системата, тя ще бъде приложена под формата на статични станции с високоговорители в районите, където елените са често срещани, като звуците няма да достигат до места, където живеят хора.

Храненето на елените включва голяма доза желязо, което кара животните да облизват релсите, заради железните стърготини, които се образуват при триенето на влаковите колела по линията.

Японското министерство на транспорта съобщи, че през 2016 г. са били отчетени рекордните 613 случая, в които влак удря елени или други диви животни, в резултат на които се е стигнало до 30-минутни закъснения в разписанието.