Тази история е известна в Германия, но за нея в Русия знаят малко хора. През 1989 година в Дрезден подполковник Владимир Путин сам успява да усмири тълпа пияни, млади немци и не им позволява да проникнат в сграда на КГБ на СССР и да отмъкнат секретни документи.
Историята се развива по време на падането на Берлинската стена, припомня днес misanec.ru, цитиран от РИА "Новости". По това време Владимир Путин се намирал в щаба в Дрезден. В тази нощ над 5000 души - пияна тълпа, разгромяват сгради, сред които и тази на ЩАЗИ - сградата на немското разузнаване.

Отнесли всичко, архивни материали, дори и досиетата на разузнавачите. Архивите се оказали в ръцете на тълпата. През една стена се намирала руската агентура на КГБ. Щом видял пияната тълпа, началникът от ЩАЗИ бяга.

Единственият с по-висок чин след него остава подполковник Владимир Путин. Разбирайки, че с КГБ ще стане същото, което се случва със сградата на ЩАЗИ, Путин звъни на съседна, военна съветска част, но оттам му обясняват, че не могат да се отзоват на помощ. Тогава той предприема решителни действия по обуздаването на погрома.

В навечерието на Деня на победата руският президент гостува на бившия представител на КГБ в министерството на държавната сигурност на ГДР Лазар Лазаревича Матвеев. Под неговото ръководство през втората половина на 80-те години Владимир Путин работи в Дрезден, съобщава днес официалният сайт на Кремъл. 

Превод: БЛИЦ