“Вече не искам да имам нищо общо с това“, така коментира Зигфрид Волф (Siegfried Wolf) прекратяването на дейността си като инвеститор в Харковския завод в Украйна. 3 хил. сътрудници се оказаха на улицата след като през март властите затвориха  завода, съобщи в четвъртък (13 октомври) Иносми.ру. Зигфрид Волф заяви, че не вижда желание във властите на Украйна за намиране на оптимално и справедливо решение както за работниците, така и за предприятието, след като през март завода беше затворен.
”Всеки път, когато опровергаеш нещо, се появява ново средство и аз просто не мога да определя рационалната посока“, каза инвеститорът.

Украинските власти се опасяват от руско влияние, защото Волф е ръководител на корпорацията ”Руски машини“. Това накара немският собственик да обвини властите и спецслужбите в провеждане на мащабна кампания срещу завода, защото, според него, не са предоставени никакви доказателства за нарушаване на закона за външна търговия.

Зигфрид Волф е инвеститор едновременно и в Русия, и в Украйна. ”Не съм съпричастен към възникването на политическата ситуация, не приемам участие в политиката, не давам коментари по политически теми и затова не мога да разбера това“, заяви той.

Други обвинения към Волф са свързани с факта, че той има връзки с руския президент Владимир Путин и това кара украинските спецслужби да го подозират, че ще изнесе машините на предприятието в Русия.

”Абсолютна измислица! Става дума за доставки на междинна продукция по отношение на компонентите и всеки производител, който се грижи за конкурентоспособността на цените и качеството, трябва да осъществява проучвания в целия свят. Ето защо е възможно хората ни да са изпращали запитване и в Русия. Именно така е прието в международната практика на покупки“, казва в интервюто за Иносми.ру бизнесменът.

Предприятието в Харков е под ръководството на Волф от три години, като за този период са въведени нови технологии и концепции за  производство, а броят на работниците е достигнал 3000 души. В момента заводът не работи, а работниците са на улицата.

”Бяхме една от най-големите компании, с работни места за квалифицирани кадри. Митингите на сътрудниците не доведоха до нищо. Предизвикания от войната смут така разпали народа тук, че очевидно е налице нарастваща враждебност“, каза още инвеститорът.

Антимонополният комитет на Украйна също отказа да даде съгласие за дейност на фирмата на територията на Украйна като обвини предприятието, че е регистрирано в офшорна фирма.

”Участието беше офшорно, както това се случва със 100% от всички фирми. Планирах да легализирам тези дялове в Украйна и съобщих за тях. Не бях вписан в имотния регистър като собственик и исках да поръчам регистрацията им по немски.”

На въпрос на изданието дали напуска Украйна, немският инвеститор отговори: ”Вече не искам да имам нищо общо с нея. Угнетява ме това, че в отношенията между братски страни нямат точки на съприкосновение. Разривът става все по-дълбок.“

Източник: Руски дневник