Стотици туристи в Европа са се заразили с новия коронавирус в ски курорта Ишгъл в района на Тирол в Австрия. Това изявление направи във вторник германският телевизионен канал N-tv. А според Der Spiegel туристите са заразени от бармана на партита в бара "Кицлох", като регионалните власти не са предприели мерки.

Според информацията на N-tv, десетки туристи от Дания, Германия и Исландия са посетили този курорт и след завръщането си в родината им са били диагностицирани с коронавирус. Според канала, властите в Тирол не са предупредили предварително пътуващите за огнището на вируса.

От своя страна вестник Die Welt отбелязва, че в цяла Германия са регистрирани коронавирусни инфекции, свързани с посещение на Ишгъл.

"На 29 февруари властите в Исландия за първи път са се сблъскали с опасността от Ишгъл, когато при полет на Icelandair от Мюнхен, сред група пътници от австрийския курорт е имало значителен брой заразени. На 5 март Исландия постави Ишгъл в списък заедно с Иран и китайския Ухан като рискова зона", пише изданието.

Първият случай на коронавирусна инфекция в Тирол обаче е регистриран официално едва на 7 март, посочва Die Welt.

Изданието Spiegel също нарече Ишгъл "развъдник" на заразата. "Туристи от цял свят са се заразили в долината Пацнаунтал. Въпреки фактите и опасността, асансьорите и баровете работеха в Тирол до уикенда", пише списанието.

В същото време туристите са можели първоначално да се заразят в местния бар "Кицлох" от бармана и след това да разпространят вируса наоколо.

Превод и редакция: БЛИЦ