Американският актьор Шон Пен подари една от своите статуетки "Оскар" на украинския президент Володимир Зеленски по време на посещението му в Киев през 2022 г. с идеята статуетката да бъде "претопена в куршуми" и използвана за защита срещу руска инвазия.

Той обясни, че след решението на „Американската академия за филмово изкуство и наука“ да не позволи на Зеленски да говори на церемонията по връчването на „Оскар“ през 2022 г., той е решил да връчи на Зеленски статуетка „Оскар“.

„Помислих си какво, по дяволите... Ще ги дам на Украйна. Те могат да бъдат претопени в куршуми, с които да бъде стреляно по руснаците", каза той в интервю за списание "Variety".

Пен има две награди "Оскар" в кариерата си, и двете в категорията за най-добър актьор - през 2003 г. за "Мистичната река" и през 2008 г. за филма "Милк".

От началото на конфликта в Украйна Пен вече няколко пъти посети Киев, където връчи на Зеленски Оскар и обеща да направи „документален филм за Майдана и военните операции“.

Във видео, публикувано от Зеленски в Instagram през ноември 2022 г., може да се види как двукратният носител на престижната филмова награда връчва Оскар на украинския лидер по време на срещата им в Киев.

Зеленски награди актьора с орден за заслуги III степен за „искрена подкрепа и значителен принос в популяризирането на Украйна в света“.


Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук