В Румъния управляващите социалдемократи открай време летят към пропастта. "Великият им вожд" Драгня е в затвора, а неговата марионетка Дънчила мисли явно само за собственото си бъдеще. Тя е в основата на новата криза.


Дежавю по румънски: отново в навечерието на президентски избори се разпада една без друго крехка правителствена конструкция. Предателство, измамено доверие, размяна на обиди и обвинения - в крайна сметка опозицията ще тръгне към вот на недоверие. Така се прави политика в Румъния открай време.

Изоставените социалдемократи (СДП) на министър-председателката Виорика Дънчила са се вкопчили във властта и възнамеряват да управляват с правителство на малцинството.

В същото време доскорошните им партньори от уж либералната партия АЛДЕ плетат нови връзки с разбунтували се социалисти от обкръжението на бившия премиер Виктор Понта, а консервативната Национал-либерална партия (НЛП), която е в опозиция, осъзнава, че сега е моментът да действа, но въпреки това сякаш не смее да посегне към премиерския пост.

Румъния бележи траен икономически растеж, но въпреки това икономиката на страната е като разграден двор. Заплатите и пенсиите бяха повишени по политически причини и без финансово покритие, а оповестените с много апломб велики проекти в областта на здравеопазването и на недъгавата инфраструктура вече от три години си остават само на хартия - досега нищо не е свършено.

И всеки, който точно в този момент поеме правителството, ще има доста да пати.

Управляващата все още СДП вече е изправена пред собствените си руини. Допитванията показват, че откакто спечели отчетлива победа на изборите през 2016 година, тя е изгубила половината от избирателите си, а междувременно "изгоряха" и близо 100 нейни министри.

"Великият ѝ вожд" Ливиу Драгня е зад решетките заради корупция и злоупотреба с власт, а неговата марионетка Дънчила се опитва да подсигури собственото си политическо бъдеще и в резултат на това вече е подкарала каруцата към реката. Каруцата, в която седят и партията ѝ, и правителството. На международната сцена СДП се намира в изолация - заради неспирните ѝ атаки срещу върховенството на закона и правосъдието партията е черна овца дори в семейството на европейските социалисти ПЕС.

На Дънчила обаче властта ѝ се услажда и тя възнамерява да продължи, без да се интересува от загубите. Целта ѝ е ясна: президентството. Тъкмо това е и в дъното на сегашната правителствена криза.

Лидерът на АЛДЕ и председател на Сената Калин Попеску-Търичану досега се надяваше, че има добри шансове да бъде издигнат като общ кандидат на коалицията. Но министър-председателката, която дълго време се проявяваше главно като незабележима и услужлива помощничка на своя велик кумир Драгня, обърка сметките на Търичану.

Тя самата иска да превземе върха на властта в Румъния и вече оповести с фанфари кандидатурата си за президентските избори тази есен. На Дънчила ѝ бе пределно ясно, че покрай това нейното собствено правителство може да се разпадне. Но явно тя бе решила, че рискът си заслужава.

Виорика Дънчила вече от доста време се изживява като майка на нацията, която е орисана за велики дела. И сякаш съвсем не забелязва факта, че рейтингът ѝ е катастрофален.

Със 7,5% подкрепа тя дори не би влязла в тесния кръг кандидати за президентското кресло. Сегашният президент Клаус Йоханис, който отново се кандидатира с подкрепата на опозиционната НЛП, води в допитванията с голяма преднина пред всички останали, получавайки над 40% подкрепа.

От известно време насам Социалдемократическата партия лети към пропастта. В това няма съмнение. Но след сегашното си фиаско тази партия навярно за дълго време ще отиде на политическата резервна скамейка.

Източник: DW