Изпаднали в паника орди превзеха супермаркетите и магазините във Великобритания, докато Островът се готви за втора национална блокада заради коронавируса. 


Стотици купувачи се наредиха на дълги опашки пред вратите на магазините, включително "Сенсбъри" и "Коско", в навечерието на националната блокада, която се очаква да бъде обявена в четвъртък. А онези пък, които се надяваха всичко да им бъде доставено до вкъщи, останаха силно разочаровани, след като стана ясно, че ще има свободни часове за доставки чак след един месец.  

Хаосът започна да се разразява, след като премиерът Борис Джонсън изненада британците, обявявайки втора национална блокада седмици, след като заяви, че такава няма да има. 

Очевидци гледаха с недоумение изпадналите в паника купувачи с оглед на това, че магазините няма да бъдат затваряни по време на блокадата. 

Снимки в мрежата показват как само за ден някои стоки се превърнаха в дефицитни. 

В Туитър Дейвид Клейтън описа апокалиптични сцени, които се разиграват в Лондон. "Наложи ми се да отида в града. Армагедон. Като сцена от филм за живите мъртъвци. В очите на хората се виждаше микс от паника и отчаяние. Пазаруваха много трескаво всичко, без значение дали им трябва или не. Беше ужасно", написа той. 

Всичко това се случва след среща на британския щаб за борба с коронавируса в кабинета на премиера в петък сутринта, която се състоя на фона на апокалиптичните прогнози на правителствената група по извънредните ситуации, съставена от учени (SAGE).  

Джонсън бе принуден да разкрие, че се задава нова блокада на бързо свикана пресконференция в неделя, след като в пресата изтече информация относно съдържанието на срещата. 

Мерките ще влязат в полунощ в четвъртък и ще продължат до 2 декември. Всичко ще хлопне кепенците, освен жизнено важните обекти. 

 

Мярката, в рамките на която ще бъдат изплащани 80% от заплатите на служителите, ще остане в сила още един месец. Пътуванията извън Великобритания ще трябва да са само "работни".

 

Джонсън заяви, че това е единственият начин за предотвратяване на черните прогнози на съвета от учени за над 85 000 починали от вируса през зимата. Така лекарите няма да бъдат принуждавани да избират кого да спасят - болните от К-19 или хората с други болести. Превод и редакция: БЛИЦ