Марс е диво, но красиво място, пълно с мистерии. Перфектен пример за това твърдение е снимка на куха планина, която изглежда е издълбана.

Това не е резултат от някакъв странен минен експеримент и планината наистина е куха. Но това, което виждате, е лавово покритие, продукт на древна вулканична дейност под повърхността на Марс.


Районът, където се намира кухата планина, е разположен на западния склон на вулкан, наречен Павонис Монс. В този район има много интересни геоложки образувания: дълги, криволичещи лавови тръби, разломи и, разбира се, най-големият вулканичен кратер.

Това е един вид капандура, през която можете да видите тръбата с лава. Планината е куха, защото понякога лавата тече, втвърдявайки се отвън, продължава да тече вътре. След това лавата си тръгва, оставяйки пещерите. С течение на времето горната част на тръбите може да се срути.

Дупката на снимката е с диаметър около 35 метра. Фрагментите от "покрива", който се е срутил вътре, могат да се видят през образуваната дупка. Лежат на дълбочина около 28 метра. Купчината отломки отдолу трябва да е висока най-малко 62 метра. Тоест самата яма трябваше да има дълбочина най-малко 90 метра преди срутването. Тази марсианска лавова тръба е по-голяма от всяка позната на Земята.

Такива формации могат да бъдат отлични места за поставяне на подземни бази. Освен това лавовите тръби предпазват от ветрове и космическа радиация, което означава, че на теория в тях може да съществува живот.

Превод: БЛИЦ