Премиерът Бенямин Нетаняху и основният му конкурент Бени Ганц в парламентарни избори в Израел обявиха победа на вота вчера, но политическият ветеран от десницата, изглежда, е на път да получи рекорден пети мандат начело на страната, съобщи Ройтерс.

Частични резултати при преброени 80 процента от подадените гласове показват, че партия "Ликуд" на Нетаняху печели 38 места в 120-местния парламент. Това е с 8 места повече, отколкото на предишните избори през 2015 година.

Центристката партия "Синьо и бяло" на Ганц ще получи 36 места, съобщиха сайтът на Кнесета и израелски телевизии няколко часа след края на изборния ден.

Въпреки че никоя партия не събира мнозинство от местата в парламента според сондажите, Нетаняху е в добра позиция за формиране на коалиционно правителство с десни фракции, отбеляза Ройтерс.

"Това е нощ на колосална победа", каза Нетаняху пред ликуващите си поддръжници в централата на "Ликуд". Зад него гръмнаха фойерверки, а съпругата му Сара го аплодира и го целуна. "Той е магьосник", скандираше публиката.

Ако спечели, 69-годишният Нетаняху може да стане най-дълго служилият премиер в 71-годишната история на Израел.

Тези избори бяха за него борба за политическо оцеляване заради обвиненията срещу него в корупция.

"Ние сме победителите", каза Ганц, бивш началник на въоръжените сили, който участва в първите си избори. "Искаме да благодарим на Бенямин Нетаняху за службата на нацията".