Сутрин - хигиенистка, вечер – диджейка - 57-годишната Сарина Сафойева преди четири години открива своята нова страст - музиката. Днес тя се изявява веднъж месечно на музикалната сцена в Москва, разказва Дойче веле.


Страстта на Сарина към музиката е заразна.Тя работи като диджей от почти четири години и веднъж месечно се изявява на клубната сцена в руската столица. Любимите ѝ жанрове са хаус и електронната музика.

Снимка: Дойче веле

 

Сарина е на 57 години и е родом от Узбекистан. Но за нея на дансинга има значение само музиката.
 
"Най-обичам, когато всички танцуват. Дори и аз се включвам в танците!", споделя Сарина Сафойева, диджей.
 


Снимка: Дойче веле

Преди 20 години Сарина се премества в Москва със съпруга си от Самарканд. За да изкарва пари за семейството си, тя работи като чистачка - включително и в школа за диджеи. Наблюдавайки заниманията на учениците, постепенно Сарина се влюбва в електронната музика и самата тя започва да взима уроци. Дори и сега, след като приключи с почистването, тя се упражнява върху диджейския пулт, преди да са започнали часовете на останалите.
 


Снимка: Дойче веле

"Музиката ми помага. Работя много, но когато дойда тук, забравям всичко останало. Тогава светът ми се превръща в музика. Понякога се упражнявам по пет или шест часа наведнъж. Музиката ми дава сили и ме кара да се чувствам добре“, казва Сарина Сафойева, диджей.

Тя не говори английски и не може да чете латинската азбука. Затова се старае да запомня кориците на записите, които ѝ харесват и които иска да включи в своя плейлист.

Антон Лобов е бивш учител на Сарина в школата за диджеи. Той често ѝ предлага музика, която мисли, че ще ѝ хареса. Антон казва, че Сарина е сърцето на това училище, защото историята ѝ непрекъснато вдъхновява новите попълнения.


Снимка: Дойче веле


"За съжаление много хора смятат, че диджейската професия е трудна за някой, който идва от друга държава, има различна националност или е по-възрастен. Сарина доказва на всички, че всеки може да се научи на този занаят и че няма невъзможни неща“, смята Антон Лобов, диджей.
 


Снимка: Дойче веле

Сарина е само една от милионите узбеки в Русия. Мигрантите от Централна Азия често са дискриминирани, но диджейката споделя, че никога не се е сблъсквала с този проблем.

"Когато човек е добросърдечен, общителен и приятелски настроен към хората, тогава той бързо бива приет от останалите. Така мисля аз. Според мен всичко си зависи от човека“, споделя Сарина.

В края на представянето си Сарина винаги танцува с публиката на узбекска поп музика, облечена в традиционна носия. В родината си Сарина е била учител. Надява се някой ден да създаде собствена диджейска школа в Узбекистан, за да предаде на следващите поколения любовта си към музиката.