Майка на три деца оцеля след зараза с COVID-19, която е хванала в дома за възрастни в град Олот, източна Испания. Това съобщи "Дейли Мейл".

И, ако вчера ви съобщихме за 111-годишна жена от Чили, преборила коронавируса, то испанката Мария Браняс постигна нов рекорд с нейните 113 години. 


Браняс е родена в Сан Франсиско в Съединените щати на 4 март 1907 г. и е преживяла пандемията от испанския грип, която погълна света през 1918 и 1919 г., убивайки приблизително 50 милиона души.

Мария е смятана за най-възрастния човек в Испания към момента според Gerontology Research Group - глобална група изследователи в различни области, която проверява и проследява суперцентриците - хора, навършили 110 години. 

Според съобщенията 17 души в старческия дом са починали от коронавируса и, въпреки че са взети предпазни мерки, за да се гарантира, че Браняс също не го е хванала, тя е диагностицирана през април.


Тя била изолирана в стаята си в дома за грижи, докато се борела с болестта, преди най-накрая да даде отрицателни тестове.

Смята се, че всеки на възраст над 70 години е подложен на особен риск от коронавирус, както и всеки с основни здравословни проблеми, което прави възстановяването на Браняс още по-забележително.

Превод: БЛИЦ