Необичайна история предизвика много коментари в Интернет: семето на смокиня в стомаха на един мъртъв човек поникна в дърво, което по-късно помогна на властите да намерят труп, лежал почти 40 години в пещера в Кипър.

Ахмет Хергюн (кипърски турчин) изчезнал през 1974 г. Семейството му не можело да намери никакви следи от изчезването. През 2011 г. изследователите откриха невероятен феномен. Смокиново дърво поникнало в планините.

Историята е прекалено красива, но според професора по почвознание Й. Нолър всичко е логически обяснително:

"Семената могат да покълнат в мъртви животни, така че можете да си представите, че могат да израснат и от човек. Животните често се хранят с плодни растения, така че оставят несмилаеми семена на земята заедно с екскрементите. Дори семена в джоба на мъртвец могат да събират хранителни вещества от разлагащо се тяло - обяснява Ноллер.

Изследователят открил една смокиня в пещерата и след като изучил любопитното разположение на дървото, той забелязал разложените останки на жертвата. Археолозите започнали да изследват територията и открили, че в пещерата има три скелета, включително и този на Ахмет Хергюн. Навремето кипърски гърци хвърлили динамит в пещерата, експлозията направила дупка, през която проникнала слънчева светлина, след което смокинята покълнала в човешкия стомах и останалите можели да бъдат намерени.

"Тази история е невероятна, тъй като нейното откритие няколко десетилетия по-късно е свързано с живота, който възниква след смъртта. Такива истории са вдъхновяващи ", коментираха от Кипърският комитет за безследно изчезнали.

Превод: БЛИЦ