Свикнали сме да четем за севернокорейци, които рискуват живота си и бягат в Южна Корея. Редки са случаите, в които някой напуска южната част от острова, за да я замени с авторитарният режим на севера. Но Чо Ин Гук решава да последва примера на родителите си и оставя Южна Корея завинаги зад гърба си, за да прекара остатъка от живота си в Северна Корея, пише Днес.бг.

73-годишният мъж е южнокорейски гражданин, но малко се знае за неговия личен живот или политически разбирания. За него е много по-лесно да отпътува за Северна Корея, отколкото на един севернокореец да избяга към юга. Чо Ин Гук на няколко пъти пътува за северната половина на острова, като последния път е за погребението на майка му през 2016 година.

На практика, двете страни все още са във война, за това всеки южнокореец, който иска да посети Северна Корея, трябва да поиска позволение от правителството. Ако Чо Ин Гук не е сторил това, то той е заплашен от затвор, ако реши да се върне обратно в Южна Корея.„

Севернокорейските медии разпространиха кадри, на които Чо Ин Гук е посрещнат топло в страната. Според тях, неговата мисия е да работи по обединителните проблеми.

Пред пропагандния сайт Uriminzokkiri мъжът казва, че "да живее и следва една държава, на която е благодарен, е начин да запази волята на родителите си".

"За това реших да остана в Северна Корея завинаги“, заявява той.

Родителите на  Чо се местят в страната в началото на 80-те. Първоначално баща му Чо Ток Син е посланик на Северна Корея в Южна Корея. През 70-те той се мести в САЩ, където се превръща в един от най-големите критици на Юга. Скоро след това влиза в заглавията на вестниците, когато решава заедно със съпругата си Ру Ми Йонг да емигрират завинаги в Северна Корея. Там те се превръщат в част от политическия елит на страната. Съпрузите остават в Северна Корея до смъртта си. Детето им обаче расте в Южна Корея.

По-чести са случаите на емигранти от севера към юга, които се опитват да избягат от тежките условия в страната и режима на Ким Чен Ун. Подобни начинания обаче са много опасни. Някои прекосяват границата пеша, често под дъжд от куршуми. Други бягат в Китай, а от там отпътуват към Южна Корея. От Северна Корея бягат дори дипломати, на които Пхенян вярва – като посланиците в Италия и Великобритания. По-рано тази година шпионската агенция на Южна Корея заяви, че посланикът на Севера Йо Сонг Гил е изчезнал и потърсил убежище в неназована западна държава.