Кампанията за украинския град Бахмут се очертава да бъде най-бруталната битка досега срещу нахлуващата руска армия, пише в репортаж Newsweek.
 

Снимки от първа линия, публикувани тази седмица от украинското правителство, разкриват войници, сгушени в мрачен, овъглен пейзаж, напомнящ за убийствата от Първата световна война, наблюдавани в цяла Европа, докато градът от 70 000 жители е превърнат в развалини под  руския артилерийски огън.

С приближаването на зимата към Източна Европа украинските сили се настаниха в кални окопи, издълбани в безплоден терен.

Видеозапис на града показва общност в разруха, улиците гъмжат от кал и развалини на фона на изгорели сгради и счупени прозорци.

 

Снимки от украинското министерство на отбраната показват мизерните условия в окопите и пехотинци, които се провират през сантиметри вода, а метеорологичните условия са все по враждебни.

Битката за Бахмут си остава игра на метри, ако не и на инчове, като и двете страни не могат да се движат, защото има риск от почти сигурна смърт поради липсата на прикритие.

Кампанията за украинския град се очертава да бъде най-бруталната битка досега  срещу нахлуващата руска армия.

През последните дни няколкото жители, които са останали са убити, дузина са ранени. И двете страни са дали стотици жертви – общият брой е трудно да се провери.

„Картината изглежда подобна на Първата световна война“, каза високопоставен служител на Пентагона пред репортери по-рано тази седмица и онагледи ситуацията:

„Имате тези две страни, които се изправят една срещу друга, опитват да се удрят взаимно с артилерия, използват артилерията, за да осигури придвижване на хората напред, но стигайки до това място, ответната страна прави същото и няма изход“.

 

 

Руските сили започнаха да постигат известни успехи през последните седмици след месеци на последователни атаки срещу украинската фронтова линия в Бахмут, a руските военни продължиха да изпращат подкрепления в опит да превземат града след поредица от поражения в оспорвани региони като Херсон, който беше освободен от украинските сили по-рано този месец.

Въпреки това, някои спекулират, че руснаците преувеличават напредъка си в превземането на града вместо желанието да си възвърнат известно самообладание на фона на широко разпространените съобщения за влошаване на морала сред войниците на първа линия.

 

В този доклад се казва, че скорошните битки са „повече за престижа на Вагнер във вътрешните кръгове на Кремъл отколкото всяко обединено военно мислене."

„Всички останали градове в Донецка област са твърде далеч от руските линии и превземането на Бахмут ще означава поне някакъв напредък за руснаците в Донецка област“, ​​каза пред Newsweek Хюсейн Алиев, научен сътрудник и преподавател в университета в Глазгоу .

Американски военни на брифинг в Пентагона, казаха че това е повод за гордост за Украйна, отбелязвайки, че руснаците досега не са успели да преминат покрай града от 2014 г., когато беше дадено началото на конфликта между двете нации.

Доклад от вторник на Института за изучаване на войната казва, че докато някои руски източници твърдят, че са пробили украинската отбрана, сателитните изображения показват само незначителни успехи в града, докато деградиралите руски сили около града е „малко вероятно" да поставят Бахмут под непосредствена заплаха.

Превод и редакция: БЛИЦ

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук