Кой не е използвал смартфон, докато го зарежда? Вероятно такъв човек просто не може да бъде намерен, тъй като телефонът често звъни в момента, в който се зарежда. И на никого не му хрумва, че той първо трябва да бъде изключен от зарядното устройство и едва след това да се отговори на обаждането. 

Ето защо видео от потребителя на TikTok murtazaahmed4, в което мъж демонстрира случващото се в този случай, шокира мнозина.


С помощта на волтметър човекът  определя, че по време на зареждане на смартфона се появява ток и ако вземете такава джаджа и започнете да говорите, тогава електрическото напрежение (макар и не фатално) ще премине през цялото човешко тяло. Мъжът демонстрира това на малките си деца - дъщеря и син. Както виждаме, ако докоснете такъв проводящ (разговарящ по телефона) човек, тогава в тялото на докоснатия човек възниква електрическо напрежение.

Според потребителя murtazaahmed4 това е много вредно за човешкото здраве и учените са напълно съгласни с него. Както се оказва, съвременните смартфони са изпълнени с такава опасност в допълнение към мистериозната радиация, която влияе отрицателно върху човешкия мозък.

Излъчването, както казват изследователите, може да бъде избегнато чрез използване на слушалки, но ефектите от електрическия ток от приспособление за зареждане са още по-лесни за избягване - в този момент е нужно само да не използвате телефона си. Или поне трябва да го изключите от зарядното устройство за времето на разговора.

Превод: БЛИЦ