Никола Стърджън настоя, че Шотландия няма да бъде „витрина в говорилня“ що се отнася до преговорите за Брекзит, след като повтори заплахата за свикването на втори референдум за независимост, в случай че Великобритания напусне единния пазар на ЕС, пише The Scotsman.
Първият министър изиска значима роля в развитието на преговорната позиция на Великобритания, на фона на растящото напрежение над Тереза Мей, заради липсата на яснота относно стратегията на правителството й.

Говорейки пред депутати за първи път от края на лятната пауза, министър-председателят отказа да разкрие дали иска Обединеното кралство да остане пълноправен член на зоната за свободна търговия на Съюза.

„Нека бъда кристално ясна по този въпрос, и това е позиция, която съм заявила директно през британското правителство. Правителството на Шотландия няма да бъде витрина в говорилня и няма да позволи на британското правителство просто да направи отметка в кутийка. Ние очакваме да имаме, заедно с останалите развити нации, роля във вземането на решения, ние очакваме нашето участие да бъде значимо“, категорична беше Стърджън.