Норвегия отлага за втори път планираната последна стъпка за отваряне на икономиката си след локдауна поради продължаващото разпространение на варианта Делта на коронавируса, съобщи правителството, цитирано от Ройтерс.

"Нова оценка на ситуацията ще бъде направена в средата на август", каза на пресконференция министърът на здравеопазването Бент Хьойе.

Ще продължат да действат мерки като обслужване в ресторанти и барове само на маса, както и ограничението за събиране на не повече 20 души в частни жилища.

През април правителството задейства план в четири стъпки за постепенно отменяне на повечето рестрикции. Първите три етапа от плана приключиха до средата на юни.

На 5 юли министър-председателката Ерна Сулберг предупреди, че четвъртата фаза ще настъпи най-рано в края на юли или началото на август поради опасенията от варианта Делта.

По данни на норвежкия Институт за обществено здравеопазване до момента около 80 процента от пълнолетните жители на Норвегия са имунизирани с първа доза ваксина срещу ковид, а 41 процента са напълно ваксинирани.

Благодарение на ранното въвеждане на локдаун през март 2020 г. и последвалите стриктни ограничения страната с население от 5,4 милиона души е с едно от най-ниските равнища на смъртност от коронавируса в Европа - починалите от COVID-19 в Норвегия са около 800, отбелязва Ройтерс.