Норвегия планира да предостави помощ на Украйна в размер на 75 милиарда норвежки крони (7,3 милиарда долара) за период от пет години. Това обяви премиерът на скандинавската страна Йонас Гар Стьоре, цитиран от Ройтерс.

Норвежкото правителство поиска от парламента разрешение да използва лъвския пай от петролните печалби на страната, за да помогне на Украйна с оръжия и хуманитарни доставки. Традиционно, по-голямата част от тях отиват в Държавния пенсионен фонд.

През 2023 г. обаче, половината от помощта ще финансира военните нужди на Украйна, докато останалата част ще отиде за "хуманитарни помощи" за воюващата страна.

"Трябва да гарантираме, че избягваме корупцията и други злоупотреби", подчерта норвежкият премиер Йонас Гар Стьоре пред журналисти и добави, че парите ще бъдат разпределени "според приоритетите на украинското правителство". 

Полски евродепутат с шокиращи разкрития за корупцията в Киев

През януари Осло обяви, че ще даде произведените в Германия танкове "Леопард 2" на украинските сили, без обаче да уточнява точния брой на бойните машини или датата на доставка.

Новината дойде, след като партньорът на Норвегия от НАТО Германия официално одобри свои собствени и международни доставки на "Леопард 2" за Украйна.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук