Германия регистрира за последното денонощие рекордните 952 смъртни случая, свързани с коронавируса, сочат данни на института по заразни болести "Роберт Кох". В последните 24 часа са регистрирани 27 728 нови случая на заразяване. Данните обаче не включват цифрите от провинция Саксония.

Предишният рекорд беше отбелязан миналия петък с 598 смъртни случая и 29 875 новозаразени. Общият брой на заразените от началото на пандемията е 1 379 238.

Днес броят на починалите от COVID-19 или свързани с болестта зарази достигна 23 427.

Нарастването на броя на починалите и заразените бе отчетено в момент, когато Германия затяга мерките, след като досегашните ограничения не успяха да поставят под контрол втората вълна на заразата. Всички магазини, освен тези за стоки от първа необходимост, ще затворят врати за седмици.


Банките, аптеките, пощенските клонове, автосервизите, бензиностанциите, будките за вестници и зоомагазините остават отворени. Периодът на ограничителните мерки обхваща и коледните празници и ще продължи до 10 януари.

От днес се разрешава в домовете да се срещат не повече от петима души над 14 години от най-много две различни домакинства. В периода от 24 до 26 декември се разрешава да се срещат до 10 души, но само роднини.

Частични ограничителни мерки, при които бяха затворени барове, ресторанти и развлекателни обекти, но магазините и училищата останаха отворени, бяха въведени в началото на ноември. Те обаче се оказаха недостатъчни, заяви в неделя канцлерката Ангела Меркел след среща с лидерите на 16-те провинции.

Вчера директорът на института "Роберт Кох" Лотар Вилер каза, че в момента Германия преживява най-тежкия си период от началото на пандемията.

Германия и други страни от ЕС се готвят да дадат зелена светлина за ваксинация срещу коронавируса в понеделник следващата седмица, след като Европейската лекарствена агенция по лекарствата заяви вчера, че се стреми да вземе решение за ваксината на Пфайзер и Бионтех до 21 декември, осем дни по-рано от първоначално обявения срок.