Първият телевизионен дебат между кандидатите за президент, както се очакваше, беше белязан от остър скандал главно заради споразумението от Преспа, предава скопският телевизионен канал „Телма“, цитиран от "Фокус". За проф. Силяновска Давкова, подкрепена от ВМРО-ДПМНЕ, споразумението вече е част от Конституцията и обяви, че ще уважава, т.е. ще използва новото име на държавата, когато трябва, но лично ще избягва името Северна Македония.

И обяви, че е възможно Договорът да се промени. Кандидатът на СДСМ, проф. Стево Пендаровски не е наясно по какъв начин Силяновска, ако дойде на власт, ще се опита да промени споразумението, когато всичките пет члена на Съвета за сигурност на ООН трябва да бъдат уведомени и да им бъде съобщено, че спорът отново започва. След няколко минути напрежение и уроци по демокрация, Силяновска заяви, че процесът може да бъде отворен чрез международния съд в Хага.

Пендаровски е съгласен, че всичко това е теоретично възможно, но той пита какво ще се случи в политически смисъл? НАТО има други принципи и не се интересува от правните аспекти на Договора, каза Пендаровски, добавяйки, че международната политика е жестока, но е просто е такава. Говорим се за два различни свята - света на правото и този на политиката, заяви Пендаровски. Професор Блерим Река, кандидат на Алианса за движението на албанците и движението Беса, се опита да успокои ситуацията. Той каза, че никой не може да промени националната идентичност с указ. Специализираната прокуратура беше следващата гореща тема. Брюксел призовава статутът на Специализираната прокуратура да бъде решен, но това е нещо, което опозицията категорично отхвърля, заяви Пендаровски.

Силяновска твърди, че Брюксел е наясно, че съдебната система у нас далеч не е независима и смята, че решаването на статута на Специализираната прокуратура няма да реши нищо. Блерим Река смята, че прокуратурата е предмет на партийни пазарлъци. Тази тема доведе и до бягството на Груевски. Пендаровски призова Силяновска да направи публично изявление, че Груевски трябва да се изправи срещу наказанието, а не да се застъпва за каквато и да е правова държава. Силяновска заяви, е, че греховете на други хора не са нейни. В крайна сметка всички се съгласиха, че в държавата има дълбоки разделения, които, ако спечелят длъжността, ще се ангажират да ги намалят.