Британският премиер Борис Джонсън е обвинен, че като кмет на Лондон е бил в конфликт на интереси. Става дума за познанството му с бизнес дама, за която се предполага, че е получила средства от държавата. Случаят би могъл да доведе до наказателно разследване срещу министър-председателя, съобщава АФП.

Според в. „Сънди таймс“ Дженифър Аркюри – бивша американска манекенка, насочила се към бизнеса, е получила благодарение на връзките си с Джонсън общо 141 000 еврo държавни средства и привилегировано включване в официални търговски делегации.

Британският премиер заемаше поста кмет на Лондон от 2008 до 2016 г.

С оглед разкритията за отношенията на Джонсън с бизнес дамата Управата на голям Лондон сезира компетентния орган – Независимата служба за поведението на полицаите (IOPC), която да прецени дали да се образува наказателно дело срещу бившия кмет на Лондон.

Проверката ще бъде извършена от тази служба, защото като кмет за Джонсън са важали същите правила за поведение като за полицаите, уточнява ДПА.

Благодарение на приятелството си с Джонсън Дженифър Аркюри е участвала в търговски делегации и се е облагодетелствала от спонсорски договори.

Според „Сънди таймс“ през 2014 г. бизнес дамата е получила още 17 000 евро правителствени средства в рамките на програма за насърчаване на предприемачи от чужбина да основават компании в Обединеното кралство.


Тази година пък е успяла да вземе 100 000 лири (112 000 евро) от фондове, предназначени за британски фирми, въпреки че отново се е преселила в САЩ. Последната сума обаче е била замразена от правителството.

Както Борис Джонсън, така и Дженифър Аркюри отричат да са извършили нещо нередно.