Според информация, публикувана от Пентагона, ВМС на САЩ, заедно с коалиционните партньори, са получили сигнал за помощ от танкера "Сентръл парк". Екипажът на кораба беше нападнат, затова потърси външна помощ.

Американският есминец USS Mason е достигнал мястото на инцидента. Групата нападатели, състояща се от 5 души, се опитали да избягат с малък катер, но по време на преследването били заловени от кораба.

След това две балистични ракети бяха изстреляни от йеменска територия под контрола на хусите към мястото, където действаше разрушителят, съобщават световните издания. Ракетите паднаха в Аденския залив, на десет морски мили от кораба, без да причинят щети или наранявания.

Въпреки неуспешния резултат от атаката за бунтовниците, описаният алгоритъм на действие от страна на хусите може да означава преход към тактика „капан“.

Отвличащо нападение срещу цивилен кораб примамва американски военни кораби и когато те се приближават до брега, по тях се нанася ракетен удар от наземни установки.

Ако тази тактика се използва редовно, способността на американския флот да се бори с атаки срещу търговски кораби ще бъде застрашена, в противен случай могат да бъдат причинени „проблеми“ на военните кораби.

Междувременно, Началникът на Генералния щаб на Израел одобри план за продължаване на военните действия в Газа.

Пресслужбата на израелската армия публикува снимки и видео от съвещание, проведено от началника на Генералния щаб Херци Леви с членове на форума на Генералния щаб в щаба на Южния окръг.

По време на тази среща са били одобрени планове за по-нататъшни настъпателни бойни действия.

„Знаем какво трябва да се направи и сме готови за следващия етап“, цитира пресслужбата Херци Леви.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук