Началникът на Одеската ОВА Максим Марченко съобщава за масирана ракетна атака. Руската авиация е активна в момента, съобщава УНИАН.

В петък сутринта, 10 февруари, след 8:20 ч. в цяла Украйна беше обявена въздушна тревога поради високата вероятност от руски ракетни удари. И така, всички области на страната станаха червени. 

Руската армия изстреля 7 ирански дрона камикадзе от източното крайбрежие на Азовско море и 6 крилати ракети от фрегата в Черно море. Ракетите С-300 пристигнаха от Белгород и окупираха Токмак.

На 10 февруари руските военни атакуваха градовете и критичната инфраструктура на Украйна, ВВС (ВС) на въоръжените сили на Украйна свалиха 10 вражески целиТова съобщи командването на въоръжените сили на въоръжените сили на Украйна в Telegram.

Руската армия, според украинските военни, е изстреляла 7 ирански безпилотни самолета Шахед-136 и 131 камикадзе от източното крайбрежие на Азовско море и 6 крилати ракети с морско базиране "Калибър" от фрегата в Черно море.

„Силите и средствата на ВВС на Въоръжените сили на Украйна унищожиха 5 крилати ракети „Калибър“ и 5 ударни безпилотни летателни апарата „Шахед-136/131“, съобщи военновъздушното командване.

Руската армия нанесе масиран удар със зенитни ракети С-300 от градовете Белгород и Токмак в окупирания район на Запорожка област.

До 35 зенитни управляеми ракети С-300 бяха изстреляни в Харковска и Запорожка област, те не могат да бъдат унищожени във въздуха от украинските системи за ПВО, добавиха от въоръжените сили на Украйна.

„Около 8:30 сутринта крилати ракети бяха изстреляни от стратегически бомбардировачи Ту-95МС. Останете в убежищата“, предупредиха военните.

09:52 ч.  
Съобщава се за работата на ПВО в района на Полтава. Пишат и за експлозии в Кременчуг. Началникът на Полтавската ОВА Лунин потвърждава работата на ПВО в региона.

09:42 ч. 
Съобщава се за работата на ПВО в Николаевска и Одеска области. 

09:37 ч. 
Ръководителят на Николаевската областна държавна администрация Виталий Ким обявява изстрелването на втората вълна ракети.

09:36 ч. 
Съобщава се за експлозии в Кривой Рог, Днепропетровска област. Други 7 ракети са на път към Кривой Рог, според ръководителя на РВА Вилкул.

09:22 ч. 
Пет бомбардировача от стратегическа авиация на Руската федерация са изстреляли ракети, още пет се готвят за изстрелване, пише военният кореспондент Андрей Цаплиенко.

09:13 ч. 
Около 8:30 сутринта руските военни изстреляха крилати ракети от стратегически бомбардировачи Ту-95. Това съобщават от ВВС на Въоръжените сили на Украйна.

09:07 ч. 
Ръководителят на Днепропетровския областен съвет Николай Лукашук заяви, че засега няма ракети във въздушното пространство на Украйна.

„Приблизителното време на пристигането им в района на Днепропетровск е 9:30 сутринта. Може да се промени, както и посоката на ракетите. Накъде летят не е известно, така че бъдете внимателни и се пазете“, каза той.

08:55 ч. 
Руснаците изстрелват "Калибър" от морски превозвачи, съобщи ръководителят на Одеската областна държавна администрация Юрий Крук.

Ръководителят на Николаевската областна държавна администрация Виталий Ким написа в канала си в Telegram, че се очакват до 20 ракети. 

Изстрелването на ракети потвърждава и началникът на Одеската ОВА Максим Марченко. "Във въздуха има вражески самолети, кораби с ракети "Калибър" са в морето. Врагът е изстрелял ракети! Въздушната атака ще бъде удължена. Моля, не пренебрегвайте сигнала за въздушна атака и отидете в укрития. Вярваме в противовъздушната отбрана! " 

Беларус изстреля изтребител МиГ-31К, способен да носи хиперзвукови ракети "Кинжал". Също така на същото летище Мачулищи е регистрирано излитането на АУАКС А-50У на руските ВКС.

Преди това KMVA съобщи, че руснаците са изстреляли стратегически бомбардировачи Ту-95, които могат да носят на борда си крилати ракети.

Карта за въздушна тревога към 08:40 ч. 10.02.2023 г

Превод и редакция: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук