Северна Корея изстреля неидентифицирана балистична ракета, предадоха световните агенции и БТА, като цитираха южнокорейската армия и японското правителство. Ракетата е била изстреляна от източната част на страната.

Тя е паднала в пределите на японската ексклузивна икономическа зона в Тихия океан, поясни генералният секретар на японското правителство Хирокадзу Мацуно.

Той припомни, че подобни ракетни изпитания нарушават резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и представляват заплаха за сигурността на Япония. Японският премиер Фумио Кишида също категорично осъди, както той каза, варварските действия на Северна Корея и свика спешно заседание на Съвета за национална сигурност.

А южнокорейският държавен глава Юн Сюк-йол предупреди,  че страната му ще отговори по един решителен начин на ракетното изпитание.

Ракетата е била изстреляна в 7,29 ч. местно време. 

От началото на годината Северна Корея зачести с ракетните изпитания. Поредното беше миналата седмица, когато страната изстреля четири балистични ракети с малък обсег.

Според Сеул днешната ракета е била със среден обсег. А според японския министър на отбраната Ясукадзу Хамада ракетата вероятно е била от типа "Хвасон-12"

Японската телевизия Ен Ейч Кей, позовавайки се на японски правителствени служители, съобщава, че ракетата е била въздуха около 20 минути, като е паднала на 3000 километра източно от крайбрежието на Япония, в пределите на японската изключителна икономическа зона. А според Йонхап скоростта й е била 17 маха.

Заради изстрелването на ракетата, в Япония е задействана системата за аварийно предупреждение J-alert. 

Според издаденото предупреждение, траекторията на ракетата е преминала през японското въздушно пространство близо до северните префектури Аомори и Хокайдо в посока към Тихия океан.

Японските власти призоваха жителите на северната част на страната да стоят далеч от прозорците и да потърсят укритие в сграда или под земята.

Според Идзи Кода, бивш командващ японските военноморски сили ракетата, пусната днес от Северна Корея, е била способна да достигне до американската територия Гуам. Тя е летяла по обичайна балистична траектория, допълни Кода.

Според Мацуно ракетата е прелетяла 4600 километра и се е издигнала на максимална височина от 1000 километра, предаде Ройтерс.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук