Според Сергей Флеш (псевдоним), военен експерт по радиоелектронна борба и безпилотни апарати, при разузнаване на вражески позиции въоръжените сили на Украйна все по-често отбелязват, че руските сили разполагат с нови системи за радиоелектронна борба ROSC-1.

Това се съобщава от самия Флеш във Facebook, информира украинското издание "Фокус".

Отбелязва се, че това е една от малкото руски разработки, която бързо е изпратена в Украйна, след като е въведена на въоръжение.

Какво се знае за системата за радиоелектронната борба ROSC-1

Комплексът ROSC-1 е разработен от НПО "Алмаз" и е предназначен за откриване на малки дронове тип Mavic. Но системата открива и по-големи, по-бавни дронове, като RQ-11B Raven. Системата трябва да се справи и с безпилотни летателни апарати от самолетен и вертолетен вид.

Важна особеност на ROSC-1 е възможността за свързване на няколко комплекса в една мрежа, като по този начин се създава своеобразен купол за електронна война.

Системата включва обзорен трикоординатен твърдотелен радар с X-диапазон, вграден блок, подсистема за радиоелектронно наблюдение, подсистема за радиоелектронно управление. Целият комплекс е базиран в контейнерна каросерия на базата на КАМАЗ.

Като предимства разработчиците отбелязват мобилност, автономност, интегриран мониторинг на въздушната обстановка, работа на две поляризации и, разбира се, мащабируемост (възможност за съвместна работа на няколко комплекса).

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук