Алберт Айнщайн за пореден път доказа, че е бил прав - предсказание в неговата Обща теория на относителността бе успешно наблюдавано край супермасивната черна дупка в центъра на Млечния път, съобщиха "Асошиейтед прес" и "Франс прес". 

За пръв път наблюдения с телескопа VLT в Чили показаха, че черната дупка изкривява светлинните вълни от минаваща близо до нея звезда, което съответства на теорията на Айнщайн, разказа Ги Перен - един от създателите на използвания при наблюденията инструмент Gravity.

Международен екип от астрономи наблюдавал на 19 май звездата S2 преди и след прминаването й край черната дупка. Интерферометърът Gravity, чието създаване отне повече от 10 години, комбинира светлина, събрана от 4 уреда на телескопа VLT, а резолюцията му надвишава 15 пъти тази на най-големите оптични телескопи. 

Черните дупки се отличават с толкова голяма плътност, че каквато и да било материя или светлина не може да се отскубне от тях. В центъра на нашата галактика има черна дупка, разположена на 26 000 светлинни години от Земята. 

Масата на въпросната черна дупка е 4 милиона пъти по-голяма от слънчевата, а звездните купове край нея, се движат с огромна скорост, когато я доближат.