В петък премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис ще обяви нова група ограничителни мерки, които трябва да забавят разпространението на Covid-19, а също така да са последното усилие за предотвратяване на пълната карантина на населението, пише електронното издание на вестник Kathimerini, като припомня, че през последната седмица новите случаи в южната ни съседка са над хиляда всеки ден.

Междувременно други три регионални звена - Солун, Родопи и Лариса – влязоха в карантина в петък след локализирани пикове в тези райони. Те се присъединяват към други четири региона в Северна Гърция в категория 4 по официалната скала на риска, пише "Фокус".

Очаква се новите мерки за други части на страната да бъдат финализирани тази сутрин от консултативния комитет на Министерството на здравеопазването за пандемията, който се свика късно в нощта на четвъртък.

Сред мерките, които се разглеждат за региони от категория 3 по официалната скала на риска, като Атика, е времето за затваряне от 21 или 22 часа за барове и ресторанти, които в момента се затварят в полунощ. Публичен комендантски час, който в момента е в сила от 00:30 до 5:30 сутринта в тези региони, ще започне час след новото време за затваряне.

Друга възможна мярка за зони от категория 3 ще бъде забрана за движение извън региона, докато задължителното използване на маски за лице може да бъде разширено до зони от категория 1 и 2. Предстои да се удължи дистанционната работа и да се провеждат онлайн всички университетски лекции.

Броят на новите коронавирусни инфекции, съобщени в четвъртък, достигна 1211, което бе подобрение спрямо рекордните 1547 в сряда, но смъртните случаи и интубациите се увеличиха.

Според Националната организация за обществено здраве (EODY) 12 души са починали за 24 часа от последния й бюлетин и 114 пациенти с коронавирус са били интубирани в интензивно лечение, в сравнение с 10 смъртни случая, съобщени в сряда и 108 интубации. Заедно с тези от четвъртък, смъртните случаи в страната нараснаха до 616, докато новите инфекции доведоха до общ брой от 35 510 от началото на пандемията.