През нощта на 26 ноември лошото време в Италия ескалира до извънредни размери: материални щети, наводнения и свлачища удариха остров Иския и най-вече района на спа комплексав град Касамичиола. Още вчера общините Иския Порти, Форио и Лакон Амено, както и комисарят на префектура Касамичиола, обявиха затваряне на училищата.

Радиата и телевизиите съобщиха в информационните си емисии, че най-голямото свлачище се е развило в района на намиращото се в северната част на Иския кокетен курорт Казамичола Терме. Тръгналата от планинското възвишение над града кална земна маса буквално е погълнала най-напред голяма къща, а след това е завлякла в морето „срещнатите“ по пътя десетки автомобили.

Осем души загинаха под свлачище на италианския остров Иския.

Четирима души, включително бебе, се водят за изчезнали след масивно свлачище в Казамичола. По първоначална информация под свлачището е затрупана жилищна сграда, в която е имало тричленно семейство и 25-годишна жена.

В района на Форио са регистрирани 109 мм дъжд (или около 110 л/кв.м.) от полунощ на 26 ноември досега, а на връх Епомео са отчетени 83 мм (83 л./кв.м.)

Гледката в поразените райони е драматична - с наводнени и покрити с кал къщи и коли, пометени от водата. Жителите се опитват да се спасят на горните етажи на къщите си. Хиляди обаждания са регистрирани до полицията и пожарната. Според настоящата информация наводнението е предизвикало значителни разрушения и щети.

Има сведения за жител, повлечен в калта от свлачищата, който е намерен в безпомощно състояние от карабиниерите.

Около 5 сутринта термите на спа-комплекса Касамичиола са пометени от свлачище, което стига чак до крайбрежния площад Анна де Феличе, завличайки няколко паркирани коли в морето. Свлачището напълно превзема горната част на термите Касамичиола.

Твърди се, че то е започнало от склоновете на близкия връх Епомео. Кал и отломки, влачени от стихията, разрушават почти напълно паркинг. Множество пътища в района са напълно непроходими, а цели градове са откъснати от света, пише meteobalkans.

„Осем души със сигурност загинаха под свлачищата рано сутринта на остров Иския край Неапол“, съобщи по обяд в събота министърът на инфраструктурата на Италия Матео Салвини. 

Салвини каза още пред журналисти в Милано, че на мястото на трагедията са пристигнали с необходимата техника стотици пожарникари и доброволци на гражданска отбрана, които работят в изключително тежки условия.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук