Малайзийският „Боинг” (полет MH370), който изчезна през март 2014 година „най-вероятно” не е кацнал във водата, а е рухнал в океана. Това бе съобщено от служители в Австралийското бюро за сигурност в транспорта, което публикува междинния доклад за разследването на една от най-загадъчните катастрофи в световната авиация.
На основата на лабораторни изследвания на останките, открити на брега на остров Пемба (Танзания) от задкрилката на самолета, експертите установили, че самолетът „вероятно не се е подготвял за кацане”. Този извод опровергава хипотезата, според която катастрофата е станала в резултат на умишлени действия на пилотите и подкрепя версията за падане в океана от голяма височина, след като му е свършило горивото. Според подкрепящи тази версия експерти, пилотите може да са били в безсъзнание или дори мъртви преди този момент. Дарън Честър не губи надежда, че самолетът ще бъде открит.

„Докладът съдържа важна информация за това, което според нас се е случило в последните минути на полета на MH370" , заяви министърът на инфраструктурното развитие и транспорта на Австралия Дарън Честър. Малайзийският "Боинг", пътуващ по маршрута Куала Лумпур - Пекин, изчезна два часа след излитането си в първия час на 8 март 2014 година. На борда му имаше 227 пътници и 12-членен екипаж. Оттогава се провеждат значителни по размаха си операции за издирване на самолета, но без резултат. Властите на Малайзия признаха самолетът за катастрофирал и обявиха всички на борда за загинали.

 Индийския океан значително по-късно бяха открити няколко отломки от самолета – край остров Реюнион, край бреговете на РЮА и на мозамбикското крайбрежие, както и край остров Пемба. За някои от тях бе потвърдено, че са от изчезналия самолет. До този момент са претърсени над 110 хиляди кв. км в зона с обща площ 120 хиляди кв.км. Според оценките на бюрото за транспортна сигурност на Австралия издирванията в тази зона ще завършат през януари – февруари 2017 година. До този момент няма никакви резултати от търсенето.

Източник: БГНЕС