Турската полиция публикува малко по-ясни снимки на издирания за нападението в истанбулския клуб „Рейна” в новогодишната нощ. Той уби 39 души и рани над 70. Досегашните изображения и видеоклипове бяха твърде размазани.

Стрелецът все още се издирва и вероятно е свързан с организацията „Ислямска държава”, но не е местен, а вероятно е от Централна Азия, пише турският в. „Хюриет”.Без да цитира източник, изданието твърди, че нападателят може да е киргизстанец или узбекистанец.

Нападател, Истанбул

Разследващите смятат, че е възможно той да е свързан с терористичната клетка, извършила тройния атентат на летището в Истанбул през лятото, в който загинаха 47 души и който беше приписан на ИД, допълва „Хюриет”. 

Според изданието полицейските и разузнавателните служби на Турция са получили информации за риск от атака на ИД в нощта на Нова година. Информацията била за риск в няколко турски градове.

Тогава властите предприели множество арести и претърсвания през целия месец декември в опит да предотвратят евентуален атентат.

Нападател, Истанбул

В друга статия изданието цитира журналиста Абдулкадир Селви, който пише, че Турция е била предупредена от американските разузнавателни служби на 30 декември относно терористична атака в Истанбул или Анкара в новогодишната нощ.

Същевременно италианският в. „Стампа” пише, като се позовава на специалния си пратеник в Истанбул Джордано Стабиле, че във връзка с нападението са били разпитани 63 души, заподозрени, че са част от клетки на ИД в Турция.

Така разследващите са стигнали до подозрението, че нападателят е от Централна Азия, от Киргизстан или Узбекистан. Преди това се твърдеше, че нападателят може би е от арабски произход.

Според пратеника на „Стампа” разследващите дори разполагали с име на заподозрян.