Новият министър-председател на Русия Михаил Мишустин обеща кардинални промени в управлението на страната и правителството, които да се усетят по най-добрия възможен начин от страна на руснаците.

Тези ангажименти той пое преди Държавната Дума на Русия да одобри в четвъртък кандидатурата му за премиер на страната с 383 депутати „за”, нито един „против” и 41 „въздържал се”, предадоха световните агенции. Президентът Владимир Путин подписа указа за назначаване на Михаил Мишустин за премиер веднага след формалното обявяване на резултата.

Новият руски премиер разполага с едноседмичен срок да представи на държавния глава предложенията си за новата структура на правителството и конкретни кандидатури за министри.

Бившият ръководител на Федералната данъчна служба на Русия Михаил Мишустин беше предложен за поста премиер от президента Владимир Путин в сряда, след като кабинетът на премиера Дмитрий Медведев подаде оставка. Тя бе предшествана от редовното послание на Владимир Путин към Федералното събрание на Русия, в което предложи съществени промени в конституцията на страната.

Сред тях са разширяване на правомощията на парламента за сметка на президентските, превръщането на Държавния съвет в конституционен орган и отдаване на приоритет на руската конституция над международното право.

Мнозинството от международните наблюдатели и правни експерти посочват, че идеите за конституционни реформи, които Владимир Путин предлага да бъдат подложени на референдум практически ще му позволят да поеме много по-отговорна роля в ръководството на страната след изтичането на сегашния му мандат като президент през 2014 г.

Или в качеството му на министър-председател, или като ръководител на Държавния съвет на Русия, чиято тежест и правомощия той обяви че възнамерява да засили, или като председател на парламент с нови – засилени правомощия.

С обещаните реформи в правителството на Русия от страна на новия министър-председател на страната Михаил Мишустин големите въпроси са около рокадите и смените в следващия кабинет на страната.

Новият състав на правителството обаче ще бъде съобразен с приоритетите, заложени от речта на Владимир Путин пред Федералното събрание на Русия в сряда за политическа и икономическа реформа в страната.

Михаил Мишустин има седмица да представи правителството и приоритетите си пред Кремъл, но вече е ясно, че ветеранът първи дипломат на Русия, Сергей Лавров, е много вероятно да се оттегли от поста си заради напреднала възраст.