Минути след като Каталония обяви независимост, испанският парламент гласува "за" влизането в сила на член 155 от Конституцията, с който се отнема автономията на областта.

По-рано в петък испанският премиер Мариано Рахой обяви, че първото нещо, което ще направи при задействане на член 155, е да уволни каталонския лидер Карлес Пучдемон.

Испанският сенат одобри прилагането на член 155 от конституцията спрямо Каталуния, пише El Pais, цитиран от "Фокус". Решението дойде само минути след гласуването на каталунския парламент, който обяви независимостта на провинцията от Мадрид.

Този ход на Сената ще даде на Мадрид директна власт над автономния регион, а до шест месеца ще трябва да бъдат проведени нови избори в Каталуния.

Сенатът гласува с 214 гласа „за“ и 47 „против“ за активирането на член 155-ти, предложено от испанския премиер Мариано Рахой.

Испанският премиер Мариано Рахой по-късно заяви, че обявяването на каталунска независимост е „доказателство“ за нуждата от активирането на член 155 от испанската конституция, предава Sky News . Той добави, че вотът на каталунския парламент за независимост е „нелегално“ действие. Рахой подчерта, че няма да позволи на „сепаратистите да ликвидират нашата конституция и върховенството на закона“.ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!