Заради недостатъка на тестове за коронавирус британците са измислили за оригинален начин да открият дали някой е болен или не, съобщава Bild.

Те имат намерение да използват кучета, които са способни да разпознават характерната за COVID-19 миризма. Така животните ще могат да се задействат на обществени места за търсене на заразени.

Според Джеймс Логан скоро тома може да бъде прилагано масово. 

Той е шеф на отделението по контрол на заболяванията в Лондонския университет.
"Знаем, че кучетата имат удивителната способност да улавят и запомнят миризми. 

И ако COVID-19 има характерна миризма, ще можем да тренираме кучетата така, че да я разпорзнават. Организацията Medical Detection Dogs вече тренира четириногите за това. В процеса на дресировка те трябва да усетят определена миризма, която идва от един от осемте контейнера и да излаят, щом това стане. 

В организацията вече имат положителен опит в разпознаването на други смъртоносни заболявания, разказва кинологът Роб Харис.

"През последните 13 години сме тренирали кучета за разпознаването на редица болести като рак на простатата и пикочния мехур, Паркинсон, а също и малария.

Организацията Medical Detection Dogs е основана от Клеър Гест. Тя е убедена че наред с медицинските тестове кучетата също могат да изиграят важна роля в борбата с разпространението на коронавируса. 

"В момента, в който кучетата се научат да го разпознават точно, те могат да бъдат задействани на обществени места. Група от пет кучета може да проверява по 4, 5 души на ден", твърди Клеър Гест. 

Превод БЛИЦ