Шопската салата изведе България на първо място в ЕС. Това е видимо от Фейсбук приложението "Вкусът на Европа" на страницата на Европейския парламент. Салатата има 3696 харесвания. Следвана е от литовската студена супа с 1168 лайка и румънската сърма от зелеви листа със 719.
В приложението е публикувана и рецепта на шопската салата, написана така, че и хората с най-ниското IQ да могат да си я приготвят, като специално се изтъква, че лукът трябва да е обелен. <br /> <br /> <strong>Шопска салата (Shopska salad)</strong><br /> <br /> <strong>Продукти:</strong><br /> 4 домата, нарязани<br /> 1 голяма краставица, необелена и нарязан<br /> 4 зелени или червени чушки, печени или сурови, нарязани<br /> 1 голям жълт лук, нарязан или 6 зелени лука, нарязани на кръгчета<br /> 2 супени лъжици нарязан пресен магданоз <br /> 1/2 чаена чаша олио<br /> 1/2 чаена чаша сирене &quot;Bulgarian sirene&quot;<br /> Сол и черен пипер<br /> <br /> <strong>Начин на приготвяне:</strong><br /> Поставете доматите, краставицата, чушките, лука и магданоза в дълбока купа и ги разбъркайте. Поставете олиото, оцета, солта и черния пипер в буркан с капак на винт. Затворете добре и го разклатете, докато съставките се смесят. <br /> Разбъркайте дресинга със зеленчуците и ги сложете в купа за сервиране. Покрийте всяка порция с натрошено сирене и сервирайте в охладени чинии. /БЛИЦ<br /> <br /> <br /> <br />