Малайзийската полиция потвърди, че загиналият в страната гражданин на КНДР е Ким Чон Нам, брат на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, съобщава „Ройтерс”.
Мъжът е издъхнал по пътя от летището в Куала Лумпур  към болницата. От полицията уточняват, че все още не са намерили доказателства, че смъртта му е причинена насилствено. „Няма признаци, че Ким е бил убит. В настоящия момент инцидентът е класифициран като внезапна смърт. Изчакват се резултатите от аутопсията”, съобщи пред местни. 

Междувременно местните медии разпространиха снимка, която съдържа личните данни на убития. В появилия се в мрежата документ полицията потвърждава смъртта на 46-годишния мъж. В съобщението се уточнява, че към момента се води разследване. 

По-рано днес южнокорейският телевизионен канал "Чосон-ТВ", позовавайки се на правителствени източници, съобщи, че братът на лидера на КНДР е убит на едно от летищата в Малайзия. По данни на медията, престъплението е извършено от две жени, въоръжени с „отровни игли”. Полицията подозира, че дамите, които са успели да се скрият, са „агентки” на КНДР.

Агенция "Медуза" разпространи нови факти около смъртта му, получени от полицията. Според тях неизвестна жена се е приближила до Ким Чон Нам в зоната за излитане на международното летище, хвърлила е на главата му шал, напоен с някаква течност. Братът на Ким Чен Ун е почувствал парене в очите, малко по-късно е паднал на земята и е започнал да се гърчи. Служители на летището опитали да му окажат помощ на място, след което го качили на линейка. На път за болницата той е издъхнал.

Убийството е извършено около 8 часа сутринта. Ким Чон Нам е трябвало да хване полет за Макао. 

Превод и редакция: БЛИЦ